Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü

Değerli Basın Mensupları, Sevgili Eskişehirliler,

Devrimci İşçi Sendikaları Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Eskişehir Şubeler platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, Eskişehir Bilecik Tabip Odası ve Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) tarafından beşincisi düzenlenecek olan “Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülleri “ basın açıklamasına hoş geldiniz.

Ülke tarihinin en önemli olaylarından, uygulanan baskıcı politikalara karşı toplum özellikle gençlerin içinden kendiliğinden başlayan “Yaşamıma Karışma” sloganı ile birlikte gittikçe büyüyen ülkenin her tarafına yayılan “Gezi Direnişi” tam 6 yıl önce patlak vermişti.

Hatırlayın;27 Mayıs 2013 günü Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Topçu Kışlası inşası için Gezi Parkı’ndaki ağaçların sökülme işlemini durdurmak amacıyla başlayan 50 kişilik eylem, ilerleyen günlerde aralarında o dönem eylemcilere polisin sert bir şekilde müdahale etmesiyle kitlesel bir hale dönüşmüş, 31 Mayıs günü itibariyle Ankara ve İzmir başta olmak üzere farklı şehirlerde İstanbul Gezi Parkı’yla dayanışma gösterileri düzenlenmişti.

Doğaya sahip çıkmak üzere İstanbul’da başlayan Gezi Parkı protestosu, polisin sert müdahaleleri sebebiyle hükümetin politikalarına karşı olan insanların da katıldığı kitlesel bir protestolar zinciri haline dönüştü. Polisin silahsız sivillere orantısız güç kullanmasının artması sonucu dayanışma eylemleri düzenlenen iller ve katılan insan sayısı da arttı. İçişleri Bakanlığı’nın 23 Haziran tarihli açıklamasına göre, Bingöl ve Bayburt haricinde Türkiye’nin 81 ilinden 79’unda Gezi Parkı protestoları gerçekleşti ve bu gösterilere en az 2.5 milyon insan katıldı.

Anadolu Üniversitesi İngilizce öğretmenliği 1.sınıf öğrencisi yabancı diller bölümü öğrencisi olan sevgili Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran 2013’te Eskişehir’de gezi direnişinin en yoğun olduğu günlerde bir sokak arasında resmi, sivil polis ve esnafın da bulunduğu kişiler tarafından dövülmüş, 38 gün komada kaldıktan sonra da yaşamını yitirmişti. Kamuoyu ve ailesinin baskıları ile soruşturma derinleştirilmiş, silinmiş güvenlik kameraları görüntüleri de ortaya çıkarılmıştı. Ali İsmail’i dövdükleri belirlenen polisler ve esnaf yargılanmış, uzun süren yargılama sonucu vicdanların kanamasını durdurmaya yetmese de çeşitli mahkûmiyet kararları almışlardı

Geleceğe yönelik özgürlük düşleri taşıyan, hayalleri olan gençler için bir varoluş mücadelesi olan gezi direnişi Hataylı sevgili Ali İsmail içinde farklı anlam taşımıyordu. Kısacık yaşamında insanlara, çevresine, doğaya ve tüm canlılara olan sevgisi için sürekli çalışan, projeler üretip bunları hayata geçiren içinde yaşadığı topluma karşı vicdani sorumluluk taşıyan bir çocuğun kaçamayacağı bir mücadeleydi.

İşte bu ödülün anlamı da burada yatıyor. İçinde yaşadığı topluma karşı sorumluluk duyan, bunun için mücadele eden, doğruları söyleyen, barış, hukuk, adalet, özgürlük, kardeşlik, insan hakları diyen ve bunları söylerken bedel ödeyeceğini bilen, bedel ödeyen ama mücadelesinden taviz vermeyen insanları onurlandırmak ve yalnız olmadıklarını göstermek en temel amacı.

Bu vesileyle bu yıl 5. Düzenlenen “Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü” Gazeteci yazar Sayın Ayşenur Arslan’a ve “10 Ekim Dayanışma Derneği ”ne verilmiştir.

Etkinliğimiz 2 Haziran saat 14.00’de Ali İsmail’in darp edildiği Sanayi sokağa karanfil konarak başlayacak, saat 16.00’da Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde ödül töreni ve “Emel Anne” belgeseli ile devam edecektir.

Bu ülke için aynı kaygıları taşıyan tüm Eskişehir halkını etkinliğimize bekliyoruz. Sevgi ve dostlukla kalın