Emekli Hekimler İçin “İlave Ödeme” Konusunda Örnek Dava Dilekçesi

Meslek örgütü olarak yıllardır emekli hekim maaşlarının yetersizliğine dikkat çekiyor ve yükseltilmesi için mücadele ediyoruz. Bu talepler konusunda uzun süre sessiz kalan AKP Hükümetleri hekimlerin büyük desteğiyle sürdürdüğümüz bu ısrarlı çabaların sonucunda konuyla ilgili olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Meclis’e sevk ettiği bir Torba Kanun Teklifi ile uzman emekli hekim maaşlarına 2.000 TL, pratisyen emekli hekim maaşlarına 1.500 TL zam yapılacağını açıkladı.

Ne yazık ki itirazlarımıza rağmen kanun Teklifi Meclis’ten olduğu haliyle geçti ve SSK emeklisi, Bağ-Kur emeklisi hekimler, Emekli Sandığı emeklisi olup bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmak zorunda olan ya da makam tazminatı alan hekimler, öğretim üyesi kadrosundan emekli olan hekimler maaş zammından yararlandırılmadı.

Emekli Sandığı mensubu olduğu halde, makam tazminatı ödenmesine hak kazandığı için veya sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalıştığı gerekçesiyle ilave ödeme yapılmayan hekimler, kendilerine maaş yatırıldığı (ilave ödemenin yapılmadığını gördükleri) tarihten itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemelerinde dava açabilirler.

Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan örnek dilekçede yer alan kırmızılı ve noktalı yerlerin dava açacak hekimler tarafından düzenlenmesi, dilekçeden iki suret çıktı alınması, her sayfasının imzalanması, iki surete de içerikte belirtilen belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Bu şekilde hazırlanacak dava dilekçelerinin Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi (Ankara BİM’e gönderilmek üzere) veznesine harç ve posta masrafı ödenerek teslim edilmesiyle dava açılmış olacaktır. 1 Ocak 2019 tarihinde emekli aylığı alanlar için 60 günlük dava süresi o tarihte başladığından, davaların en geç 1 Mart 2019 itibariyle açılması gerekmektedir.

Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklisi hekimler ilave ödeme yapılması talepli bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na başvuruda bulunduklarından, dava açma süreleri uzamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, başvuru kendisine ulaştıktan itibaren 60 gün içinde cevap verme hakkına sahiptir. 60 günlük cevap süresi içinde başvuruya olumsuz cevap verilirse veya 60 günün sonunda hiçbir cevap verilmemiş olursa, ancak o zaman idari dava açmak mümkün hale gelecektir. Bu statüdeki hekimler için de örnek davalar açılacak ve talep eden hekimlerle dava dilekçeleri paylaşılacaktır.

Eskişehir Bilecik Tabip Odası olarak başta bütün emekli hekimlerin maaşlarının yükseltilmesi olmak üzere özlük haklarımızın düzeltilmesi konusundaki taleplerimizi ve mücadelemizi ısrarla sürdürmeye devam edecektir.

Ekte gönderdiğimiz dilekçe örnekleri:

1.Emekli Sandığından emekli olup destekleme primiyle çalışan hekimleri için dilekçe örneği: Bu durumdaki hekimler, Ankara Bölge İdari Mahkemesine gönderilmek üzere Eskişehir Bölge İdari Mahkemesine dilekçedeki boşlukları dolduracak ve ekinde destekleme primi yattığına dair belge (E- devletten alınabilir) ve Aralık, Ocak,Şubat dönemi emekli aylığı ( bankadan yatan) bordrosu en geç 28 şubat 2019 tarihine kadar gönderilecektir.

2.SGK ve bağ kur emeklisi hekimler ise önce SGK kurumuna dilekçe verecekler 60 gün içinde cevap alamazlarsa Ankara bölge idari mahkemesine dava açabileceklerdir.

3.Bazı hekimlerimize eksik yattığı konusunda yapılan şikayetler üzerine de değişik dava dilekçelerini ekte bulabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dileriz. Saygılarımızla.

Eskişehir Tabip Odası
ES Dava Dilekçesi