Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülleri

Sayın Basın Mensupları,

Devrimci İşçi Sendikaları Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Eskişehir Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, Eskişehir Bilecik Tabip Odası ve Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) tarafından bu yıl dördüncüsü verilecek olan “Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülleri ” için düzenlediğimiz basın açıklamasına hoş geldiniz.

Ödülümüz bu yıl Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin değerli üyelerine ve gazeteci –yazar Sayın Ahmet Şık’a verilecektir.

Hepimizin bildiği gibi, Anadolu Üniversite’sinde öğrenci olan henüz 19 yaşındaki sevgili Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran 2013’te Eskişehir’de gezi direnişinin en yoğun olduğu günlerde bir sokak arasında, aralarında resmi ve sivil polis ve esnafın da bulunduğu kişiler tarafından saldırıya uğramış, 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirmişti. Kamuoyu ve ailesinin baskıları ile soruşturma derinleştirilmiş, silinmiş güvenlik kameraları görüntüleri de ortaya çıkarılmıştı. Ali İsmail’i darp ettikleri belirlenen polisler ve esnaf yargılanmış, uzun süren yargılama sonucu vicdanların kanamasını durdurmaya yetmese de çeşitli mahkûmiyet kararları almışlardı.

Sevgili Ali İsmail Korkmaz kimdi?

Bazı insanlar vardır, yaşadığı toplum için sorumluluk hisseder, yanlışları düzeltmek için, geleceğe güzel günler bırakmak için gönüllü olur. Ali İsmail onlardan birisiydi.

19 yaşında yaşama veda etmek zorunda bırakılan Ali İsmail daha 17 yaşındayken doğduğu şehir Antakya’da “Toplum İçin Gençlik” hareketini kurarak yaşlılara yardım etmek için aktiviteler düzenleyen, doğayı, çocukları, hayvanları seven arkadaş canlısı bir gençti.

Ülke tarihinin en önemli olaylarından, uygulanan baskıcı politikalara karşı toplum içinden, özellikle gençlerin içinden, kendiliğinden başlayan “Yaşamıma Karışma” sloganı ile birlikte gittikçe büyüyen ülkenin her tarafına yayılan “Gezi Direnişi” elbette Ali İsmail gibi geleceğe yönelik özgürlük düşleri taşıyan, hayalleri olan gençler için bir varoluş mücadelesiydi, bundan kaçamazdı, kaçmadı.

İşte bu ödülün anlamı burada yatıyor. İçinde yaşadığı topluma karşı sorumluluk duyan, bunun için mücadele eden, doğruları söyleyen, barış, hukuk, adalet, özgürlük, kardeşlik, insan hakları diyen ve bunları söylerken bedel ödeyeceğini bilen, bedel ödeyen ama mücadelesinden taviz vermeyen insanları onurlandırmak ve yalnız olmadıklarını göstermek, bu ödülün en temel amacıdır.

Bu nedenle bu yıl ödülümüz “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı basın açıklaması ile barışı savunduğu için gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin değerli üyelerine ve cezaevinde veya dışarda düşüncelerini korkmadan söyleyen, yazan, haykıran, bunun için her dönemde bedel ödemek zorunda kalan ama, yılmayan “gerçek” gazetecilerden biri olan sevgili gazeteci –yazar Ahmet Şık’a verilmiştir.

2 Haziran Cumartesi günü saat 16.00’da sevgili Ali İsmail’i saldırıya uğradığı, Sanayi Sokak’ta kırmızı karanfillerimizle anacağız. Ardından Ödül törenimiz saat 18.00’de Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde yapılacaktır. Tüm Eskişehir halkını aramızda görmeyi diliyoruz. Saygılarımızla.

DİSK-KESK-TMMOB-EBTO –ALİKEV ADINA

Dr. Mehmet Akif Aladağ