Tüm kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun

Kadınlar her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sokaklara, meydanlara çıkıyor. 1857’de, daha insani çalışma koşulları istediklerinden, grevde oldukları fabrikada yanarak can veren 120 tekstil işçisi kadının anısına adanmış bu günde, Dünya’nın dört bir yanında kadınlar taleplerini dile getiriyor.

Ne yazık ki aradan geçen 160 yılda dünyanın pek çok yerinde kadınların temel talepleri değişemedi. Hala şiddet görmeden insanca yaşamanın, eşit işe eşit ücret almanın, iş hayatında ve sosyal hayatta var olmanın mücadelesini veriyoruz. Kadınlar derleyip topluyor, doğuruyor, emziriyor, çocuğa yaşlıya hastaya bakıyor ancak evdeki bunca emeğimiz işten bile sayılmıyor. Çalışırken yaptığımız işe, eğitimimize yeteneklerimize kıyasla düşük ücret alıyor, mobbinge tacize maruz kalıyor, gebelikte süt izninde rahat bırakılmıyor, ilk gözden çıkarılacak personel olduğumuzu biliyoruz. Sosyal güvencesiz, kayıt dışı, merdiven altı çalıştırılıyoruz. İş yerlerinde, yerel yönetimde, siyasette kadın yok sayılıyor, kadın kendini temsil edemiyor, kadınla ilgili düzenlemeleri erkekler erkek gözüyle yapmaya devam ediyor. Kadınların günlük hayatta ne giyeceğine, nerede ne zaman gezeceğine, kaç çocuk doğuracağına, nasıl güleceğine karışılıyor. Kadınlar aşk, töre, namus adı altında eve kapatılmaya, şiddet görmeye, öldürülmeye devam ediyor.

Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi için artık sadece kağıt üzerinde kalacak değişikliklerden farklı tedbirler alınmalıdır. Kadını dışlayan, onu birlikte düşünme, birlikte üretme, birlikte eşit ve insanca yaşama süreçlerinden kopartan her türlü uygulama ve anlayışlara karşı birlikte mücadele etmek zorunluluktur.

Şiddetin her türlüsüne; hayat tarzımıza, bedenimize, giydiklerimize, kaç çocuk doğuracağımıza, nasıl doğuracağımıza karışanlara; güvencesiz geleceksiz, kayıt dışı merdiven altı, taşeron çalışmaya; evde verdiğimiz emeğin yok sayılmasına ; eşit eğitim alma hakkımızın engellenmesine ; tacizciye tecavüzcüye tekmeciye hak veren söylemlere, cesaret veren yasalara, iyi hal indirimlerine HAYIR diyoruz.

Söyleyecek sözümüz, büyütecek umudumuz var.

Sorunlarımız yerine umutlarımızı dile getirebildiğimiz 8 martlara erişmek dileğiyle.

Tüm kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun.