Eskişehir’e kötü haber: Yakında hastanelerde olmayacaklar!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yurtdışına giden doktorların geri dönmek istediğini söylemişti. Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray,Türk Tabipleri Birliği verilerine göre sayının her geçen yıl arttığını belirterek “Eğer bakanlık tüm bu yanlış uygulamalarında ısrar ederse yakın gelecekte halkımızı sadece randevu bulamamak değil, hekim bulamamak gerçeği bekliyor maalesef” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısında yaptığı konuşmada “Emin olun artık hekimlerimiz kamuyu tercih ediyor. Hiç algı yapmaya gerek yok. Yurt dışına giden arkadaşlarımız da geri dönmek istiyor” demişti. Oysa Türk Tabipler Birliği verilerine göre, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te ise 3 bin 25 hekimyurtdışına gitmekTürk Tabipleri Birliği’nden iyi hal belgesi aldı. Biz de konuyu Eskişehir Bilecik Tabip Odası yeni Başkanı Dr. Nazan Aksaray’la konuştuk. Eskişehir’de son 3 yılda iyi hal belgesi almak için kaç hekim başvuruda bulundu? Eskişehir-Bilecik Tabip Odası’na, iyi hal belgesi almak için 2021 yılında sadece 3 meslektaşımız başvurmuşken, bu sayı 2022 yılında 27, 2023 yılında 40 oldu. Hekimlerin yurt dışına gitme sebeplerine baktığımızda, sizce en büyük sorun nedir? Genç hekimler, bilgilerine, emeklerine ve meslekî ilkelerine saygı duyulmasını istiyorlar. Ülkemizde bunun olmadığını ve böyle giderse çok daha olumsuz bir tablo olacağını görüyorlar ve kendilerine kıymet verilen, saygı duyulan ülkelere gidiyorlar.  Bilindiği gibi, Sağlık Bakanlığı 2003 yılında, merkezinde insanın, emeğin, meslekî ilkelerin değil, rantın olduğu, sağlığın topyekûn özelleştirildiği, sağlıkta dönüşüm programını uygulamaya koydu. Bu programda hastanın da hekimin de kıymeti yoktur maalesef. Yazının devamını okumak için tıklayınız.

Devamını okuyun...

Tabip Odası Başkanı: Sesimizi duyan var mı?

Eskişehir- Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Dr. Nesrin Ekici, pandemide yitirilen sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara dikkat çekmek, sürecin daha etkin bir şekilde yürütülmesini talep etmek için İl Sağlık Müdürlüğü’ne sembolik tek kişilik yürüyüş gerçekleştirdi. Maskesi ve özel koruma kıyafetiyle elinde ‘Tükeniyoruz, ölüyoruz. Sesimizi duyan var mı?’ pankartı taşıyan başkan Ekici, “Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz” dedi. Haberin linki için tıklayınız.

Devamını okuyun...

Sağlık emekçileri ağır kayıplar veriyor

Eskişehir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) üyeleri tarafından Eskişehir’de faaliyet gösteren üç büyük hastane önünde beyaz önlükler ve siyah kurdeleler ile COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları adına anma programı düzenlenerek basın açıklaması yapıldı. Haberin linki için tıklayınız.

Devamını okuyun...

Covid’den hayatını kaybeden sağlık çalışanları Eskişehir’de 3 farklı noktada anıldı

Eskişehir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) üyeleri tarafından Eskişehir’de faaliyet gösteren üç büyük hastane önünde beyaz önlükler ve siyah kurdeleler ile Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları adına anma programı düzenlenerek basın açıklaması yapıldı. Haberin linki için tıklayınız.

Devamını okuyun...

Normalleşmenin önceliği AVM’ler değil

Eskişehir Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri Eşgüdüm Kurulu yayınladığı 4’üncü ortak deklarasyonunda; “Normalleşmenin önceliği AVM’ler değildir” dendi. Deklarosyan metni şöyle: Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın deyimiyle “Kontrollü Sosyal Hayat” a geçiş için adımların atıldığı,11 Mayıs itibarı ile AVM’lerin ,berber ve kuaförlerin açılacağının ilan edilmesi üzerine Eskişehir Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri olarak görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmak adına bu metin hazırlanmıştır. Sayın bakan her akşam açıkladığı turkuaz tabloya göre salgının artık kontrol altında olduğunu, iyileşen hasta sayılarının mevcut hasta sayısını geçtiğini, vefat sayılarının azalma yoluna girdiğini söyledi. Salgının yükselme eğilimi ve COVİD-19 nedeniyle ölümlerin azaldığını, hastalanan ve iyileşen olgular arasında bir denge oluştuğunu memnuniyetle gözlemekle birlikte salgında çok kritik bir aşamaya geldiğimizi ve önümüzdeki sürecin çok zorlu olacağını düşünüyoruz. Türkiye’de ise ne yazık ki Sağlık Bakanlığı günlük olarak sadece iki küçük tabloya sığdırdığı çok sınırlı bilgiyi paylaşmaktadır. Bakanlığın erken evrede Bilim Kurulunu oluşturması ve 24 Ocak’ta Covid rehberini yayınlaması çok olumlu davranışlardır. Yazının tamamını okumak için https://www.esgazete.com/gundem/normallesmenin-onceligi-avm-ler-degil-h191348.html

Devamını okuyun...

Tabip Odası İl Sağlık Müdürüne sordu

Eskişehir-Bilecik Tabipler Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada salgın sürecine ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Yönetim kurulunca Sayın İl Sağlık Müdürüne şu sorular yöneltildi: “Eskişehir’de, -Kaç kesinleşmiş COVİD-19 vakamız var? -Kaç şüpheli vakamız var? -Filyasyonda kaç kişi var ve bu binlerce kişinin takibi nasıl yapılmaktadır? -Kaç sağlık çalışanımız hastalığa yakalanmış durumda? -Özel hastanede çalışan hekimlerimiz, muayenehane ve laboratuvar çalışanlarımız işsizlik tehdidi ile karşı karşıyadır, bu duruma ilişkin planlanmış bir girişim var mıdır? -Sağlık personeli sayımız nedir, kimler nerede görev yapmaktadır ve nasıl bir organizasyon planlanmıştır? -Huzurevi ve bakımevlerinde durum nedir? -Ceza İnfaz Kurumu’nda mahkûm ve tutukluların durumu nedir, meclisten geçen infaz yasasından sonra durum nasıl şekillenmiştir? -Hava Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere askeri birliklerimizin durumu nedir ve salgın kapsamında ne tür tedbirler alınmıştır? -Organize sanayiden iyi haberler gelmemektedir, bu bölgedeki çalışma hayatı için nasıl bir planlama düşünülmektedir?” Yazının tamamını okumak için linke tıklayınız : https://www.esgazete.com/gundem/tabip-odasi-il-saglik-mudurune-sordu-h190581.html

Devamını okuyun...